Szerződéskészítés és véleményezés

Általános igazság, hogy a szó elszáll, az írás megmarad. Ez igaz akkor is, amikor rokonaival, barátaival, ismerőseivel köt megállapodást és feltétel nélkül megbíznak egymásban. No, de miért mondom ezt?

Tapasztalatom szerint az idő múltával az emlékek megkopnak, mindenki máshogy emlékszik a megbeszéltekre, a történtekre. Hónapokkal vagy akár évekkel később nem tudják visszaidézni a felek 100 %-os bizonyossággal, hogy pontosan kik, mikor és miben állapodtak meg. És ez nem csak azért van így, mert rossz a felek memóriája. A felek sokszor elfelejtenek tájékozódni, adatokat, információkat ellenőrizni (pl. hogy van-e teher az ingatlanon, a képviselő rendelkezik-e érvényes meghatalmazással), valamint fontos, lényeges eseményeket dokumentálni (pl. hogy ki, kinek, mikor, milyen jogcímen és mennyi pénzt adott át). A megkopó emlékekkel szemben az írásba foglalt megállapodás visszaidézhető módon rögzíti a felek jogait és kötelezettségeit, így nem kell egyik félnek sem az emlékezetére hagyatkoznia a szerződés teljesítése során. Ezzel is csökkenthető a jogvita kialakulásának kockázata.

Emellett az okirat fontos bizonyítási eszköz. Így, ha van egy szerződés, amire támaszkodhat, nem kell azon idegeskednie, hogy nincs semmilyen bizonyítéka arra, hogy milyen összegben állapodott meg a megbízójával, akinek időközben fizetési kedve alábbhagyott. Egy esetleges peres eljárás során nem kell azon sem izgulnia, hogy a megállapodásnál jelenlévő tanúk évekkel később úgy emlékezzenek vissza a történtekre, úgy rekonstruálják a szóban elhangzottakat (a megállapodás tartalmát), ahogy arra Ön emlékszik, ahogy az Önnek kedvező lenne. Sőt, az okiratok akkor is jó szolgálatot tesznek, amikor egy esetleges adóellenőrzés során Ön az, aki nem emlékszik pontosan arra, hogyan is történtek a felek között a gazdasági események.

De egy szó (vagy inkább kettő), mint száz: ÍRÁSBA FOGLALÁS.

Javaslom tehát, hogy ne csak akkor törekedjen megállapodásait okiratba foglaltatni, amikor azt jogszabály kötelezővé teszi (pl. ingatlan adásvételi szerződés), hanem mindig.

Ezen túlmenően arra is érdemes ügyelni, hogy az, amit papírra vetnek, a felek közös akaratának megfelelően és ellentmondásmentesen kerüljön megfogalmazásra, vagyis ne internetes keresők segítségével talált tartalmak alapján ollózzák össze a felek.

Ha Önnek fontos, hogy olyan szerződés készüljön, ami megfelel a jogszabályoknak, valamint szakszerűen és érthetően tartalmazza a felek megállapodását, forduljon hozzám bizalommal, többek között az alábbi dokumentumok megszerkesztése, illetve véleményezése érdekében:

  • előszerződések (pl. adásvételi, ajándékozási előszerződés),
  • adásvételi szerződések /ingó (pl. gépjármű), ingatlan (pl. ház, lakás, telek, garázs)/,
  • ajándékozási szerződések,
  • csereszerződések,
  • haszonélvezeti jogot alapító szerződések, illetve haszonélvezeti jogról történő lemondáshoz kapcsolódó dokumentumok,
  • vételi jogot alapító szerződések,
  • bérleti szerződések, 
  • egyéb megbízási, vállalkozási típusú szerződések,
  • tartási, illetve életjáradéki szerződések.

A fenti lista nem teljes körű, kérjen tájékoztatást telefonon vagy e-mailben!

Kérdése van? Tegye fel most!